Бізнес фаст-фуд

Як відкрити фаст-фуд і побудувати свій бізнес на послугах громадського харчування.
У цій статті ми розглянемо варіант відкриття невеликої вуличної точки фаст-фуду формату продаж винос з розміщенням в пересувному кіоску або в стаціонарному кіоску, павільйоні. Як показує практика це найбільш прибутковий формат закладу при порівняно невеликих фінансових вкладеннях.
Фаст-фуд як бізнес.
Вуличний фаст-фуд в усі часи був і є одним з найприбутковіших видів бізнесу на громадському харчуванні. Швидко і недорого перекусити для студента, офісного працівника, та й будь-якої людини яка поспішає, це просто необхідність, фаст-фуд це можливість поїсти практично на ходу. Тому якщо розмістити, таку точку громадського харчування біля університету, офісного центру, ринку, або іншого жвавого людного місця, можна розраховувати на швидку окупність вкладених коштів і отримання прибутку.
Бізнес на фаст-фуді звичайно справа вигідна, але такі вуличні точки не сильно вітає СЕС, і отримати офіційний дозвіл на діяльність не просто. Основна причина відмови – відсутність централізованого водопроводу і каналізації в кіоску, та й звідки йому там взятися, ось і виходить замкнуте коло.
Але це тільки на перший погляд, досить часто можна побачити вуличні фаст-фуди спокійно працюють без водопроводу і каналізації. Питання з водопостачанням можна вирішити шляхом установки ємності з водою з вмонтованим теном обігрівачем і раковини з накопичувальною ємністю для зливу. Такий варіант використовує більшість вуличних фаст-фудів, в даному випадку це вихід із ситуації.
Якщо говорити про наявність туалету для продавця, то тут можливий такий варіант, якщо неподалік знаходиться туалет, наприклад на території ринку, продуктової бази, то такий варіант також може влаштувати СЕС.
Більшість вуличних фаст-фудів працюють з неповним комплектом документів (СЕС), відразу отримати всі дозволи досить складно. Але щоб уникнути проблем і можливих штрафів, з боку СЕС з самого початку відкриття потрібно обов’язково дотримуватися всіх санітарних норм, зробити технологічну карту, обов’язково санітарні книжки для продавців і робочу форму, сертифікати на закуповувані товари, інші документи можна оформити вже в процесі роботи.
Згідно із законодавством вже після відкриття ви оповіщає СЕС про відкриття, і спокійно працюєте. Якщо ви дотримуєтеся санітарних норм, і ніхто з клієнтів не напише на вас скаргу, то СЕС перший час не буде нічого перевіряти. При наступних перевірках, якщо будуть незначні порушення, звільнитеся невеликим штрафом, при істотних порушеннях точку можуть просто закрити.
Обладнання для фаст-фуду.
Набір обладнання залежить від того чим ви плануєте торгувати. Для картоплі фрі знадобиться фритюрниця, для різних біг маків, чізбургерів, гамбургерів – плита для розігріву м’ясних напівфабрикатів і плита для розігріву булочок.
Якщо плануєте торгувати міні піцою, знадобиться піч для розігріву замороженої піци.
Для шаурми знадобиться апарат з теном, для гарячих бутербродів – мікрохвильовка і т д.
Холодильник вітрина для прохолодних напоїв, кавоварка і чайник для заварювання чаю.
Оскільки овочі і м’ясо можна зберігати тільки в роздільних холодильниках, то знадобляться два холодильника, для нарізки овочів і м’яса знадобляться роздільні столи і відповідно на кожен стіл окрема обробна дошка.
Нове обладнання коштує не дешево, тому цілком виправданим буде по початку, придбати б/у.
Отже, послідовність відкриття фаст-фуду.
Реєстрація ПП або «ТОВ».
Оренда чи купівля приміщення – кіоск, павільйон або цокольне приміщення.
Необхідний ремонт приміщення (фарбування, установка вивіски та інше).
Установка і налаштування обладнання.
Установка касової техніки (може не знадобитися, в залежності від системи оподаткування).
Складання меню.
Складання списку закупівель продуктів.
Укладання договорів з постачальниками продуктів і отримання сертифікатів на продукти у постачальників.
Прийом на роботу двох продавців для роботи позмінно графік 2/2.
Реклама.
Початок роботи.
Як відкрити фаст-фуд: документація та дозволи.
Зареєструвати бізнес можна як ПП, так і «ТОВ».
Після укладення договору оренди на приміщення потрібно протягом 10 днів поставити об’єкт на облік в податковій.
Знадобиться отримати дозвіл в СЕС.
Отримуємо санітарно епідеміологічний висновок, для цього потрібно надати наступний пакет документів:
- Копії свідоцтва держ. Реєстрації ПП, свідоцтва про постановку на податковий облік.
- Договір на оренду приміщення або свідоцтво на право власності.
- Технологічну карту виробництва.
- Перелік обладнання.
- Проектну документацію, план БТІ, (потрібно не завжди).
- Договір на вивіз сміття, дератизацію та дезінфекцію.
- Асортимент продукції.
При відкритті фаст-фуду на точці завжди повинні бути ксерокопії документів, книга скарг і пропозицій, трудовий кодекс і обов’язково санітарні книжки продавців. У санітарних книжках друк потрібно оновлювати через кожні 3 місяці.
Що стосується пожежників, то якщо приміщення вже використовувалося як торгова точка, то всі питання з пожежною інспекцією зазвичай вже улагоджені. Періодично 1 – 2 рази на рік вони будуть до вас навідуватися, якщо грубих порушень немає, то виниклі питання можна вирішити на місці.
Фаст-фуд рентабельність бізнесу.
На даний момент існує досить великмй різновид так званої швидкої їжі – хот доги, гамбургери, біг маки, сендвічі, чізбургери, чікен бургери, шаурма, бутерброди, картопля фрі, локшина, міні піца, піца ріжок, млинчики з начинкою і без, омлети з беконом, салати, десерти, напої. Подається їжа в паперовому пакеті або в картонній коробочці, можна подавати в одноразовому посуді, паперова серветка йде на додачу.
Вам потрібно вибрати кілька позицій і акцентувати увагу на них, не варто хапатися відразу за все, тим більше знадобиться багато обладнання, яке вимагає місця, де його розмістити. Припустимо для початку, буде цілком достатньо готувати кілька різновидів бургерів і бутербродів, картоплю фрі, на додаток чай, кава і охолоджені напої.
Для приготування швидкої їжі використовуються напівфабрикати, які швидко готуються, деякі вимагають тільки розігріву. Наприклад, щоб приготувати гамбургер знадобиться підігріти булочку, розігріти котлету з яловичини, додати маринований огірок, гірчицю і кетчуп. Готовий, гамбургер потрібно подати клієнту в паперовому пакеті і покласти паперову серветку.
Собівартість приготування бургерів зазвичай становить половину від продажної ціни, собівартість картоплі фрі, млинчиків, омлетів приблизно становить третину від остаточної вартості, націнка виходить досить хороша в цьому і полягає привабливість фаст-фуду.
Про прибутковість бізнесу можна говорити, тільки якщо точка розміщена в хорошому людному місці – біля вузу, ринку, вокзалу, біля набережної, в парку атракціонів в різних місцях, де багатолюдно. Якщо відкрити фаст-фуд в таких місцях, то у Вас завжди будуть клієнти, і бізнес буде прибутковим.
Схожі статті

Залишити відповідь