Як відкрити продуктовий магазин

Бізнес продуктовий магазин. Як відкрити магазин продуктів.
Продукти харчування знаходяться на першому місці серед щоденних покупок кожної людини. Потреба в покупці продуктів стимулює розвиток найбільш популярного бізнесу – продуктових магазинів. При наявності невеликого стартового капіталу, можна відкрити свій невеличкий продуктовий магазин і отримувати непоганий прибуток. Націнка на продукти в роздрібних магазинах становить від 15 до 50%, при наявності хорошого товарообігу бізнес окупається в перший рік.
У цій статті ми розглянемо основні етапи відкриття невеликого продуктового магазину – реєстрація підприємницької діяльності, пошук приміщення, оформлення дозволів, обладнання, пошук продавців.
Приміщення під продуктовий магазин.
Під магазин продуктів досить приміщення із загальною площею до 40 м², на цій площі можна розмістити, весь перелік ходових товарів. Якщо взяти під магазин приміщення з більшою площею, вартість оренди буде значно більше і доведеться переплачувати за зайві метри.
Приміщення може бути як окремо розташоване, так і на першому поверсі багатоквартирного будинку, обов’язково наявність в приміщенні водопроводу, каналізації, вентиляції і окремого виходу.
Правильно підібране місце під магазин це запорука успішної роздрібної торгівлі. Хороші продажі залежать в першу чергу від потоку покупців, тому перш ніж відкривати магазин потрібно ретельно вивчити місце розміщення приміщення.
Магазин повинен знаходитися в прохідному людному місці, краще біля зупинки громадського транспорту або біля пішохідної дороги, що веде від зупинки до багатоповерхівок, тоді люди, по шляху від зупинки додому, будуть заходити і в ваш магазин.
Розташування магазину біля навчальних закладів – університетів, училищ, також добре позначається на виручці, в кілька разів зростають продаж булочок, пиріжків, шоколадок, кави та чаю.
Слід уникати сусідства з супермаркетами та великими продуктовими магазинами, більшу частину потенційних клієнтів, неминуче доведеться ділити з ними.
Не рекомендується відкривати продуктовий магазин поруч з ринками і продуктовими оптовими базами, конкурувати з ними вкрай важко.
Якщо Ви вже пригледіли приміщення, не поспішайте брати його в оренду, поспостерігайте, скільки людей проходять біля майбутнього магазину в різні періоди дня – вранці, в обідній час, ввечері. Цілком може виявитися, що потік людей незначний через те, що дорога до зупинки транспорту проходить за рогом, де вже і розташований більш успішний магазин.
Часто бувають випадки, коли два магазини знаходяться практично поруч мають різну відвідуваність, а все тому, що один стоїть прямо біля пішохідної доріжки по ходу руху людей, а інший за рогом. Людина звертає увагу в першу чергу на той магазин, про який практично спотикається, пройти кілька метрів в бік за кут для нього ж лінь. Тому гарне розташування магазину – це один з основних критеріїв для вдалої торгівлі, і до нього потрібно підходити, зваживши все, за і проти.
Як відкрити продуктовий магазин: документація.
Для відкриття магазину продуктів можна зареєструватися як індивідуальний підприємець, але якщо Ви хочете також продавати в магазині спиртні напої з кількістю етанолу від 6%, то доведеться реєструвати «ТОВ», відповідно до закону до реалізації алкогольної продукції не допускаються приватні підприємці.
Після податкової слід відвідати пенсійний фонд і стати на облік.
На експлуатацію приміщення потрібно отримати висновок Держпожежнагляду, для цього знадобиться надати:
- Свідоцтво на право власності або оренди.
- Реєстраційні документи.
- Договір на установку, обслуговування пожежної сигналізації.
- Дозвіл СЕС – санітарний паспорт на приміщення.
Для його отримання знадобиться надати, реєстраційні документи і попередньо укласти такі договори:
- На утилізацію відходів.
- На дератизацію, дезинфекцію приміщення.
- На утилізацію ламп денного світла.
У торговому залі магазину на стіні потрібно розмістити:
- Книгу відгуків.
- Копію свідоцтва пп.
- Сертифікати на якість продукції.
- Копії ліцензій на торгівлю алкоголем і сигаретами (якщо такі плануєте продавати).
Для торгівлі алкоголем знадобиться отримати ліцензію у службі з регулювання алкогольного ринку. Ліцензію можна оформляти щорічно або на 5 років.
Для отримання ліцензії знадобиться надати наступний перелік документів:
- Статут «ТОВ» або «ЗАТ».
- ІПН.
- Свідоцтво про Державну реєстрацію.
- Виписка з ЕГРЮЛ.
- Протокол про призначення на посаду генерального директора.
- Квитанція про оплату держмита.
- Довідка по статутному капіталі.
- Договір оренди на приміщення.
- Технічний паспорт на приміщення з БТІ.
- Реєстраційний документ на касовий апарат.
Устаткування для продуктового магазину.
Насамперед знадобиться касовий апарат з вбудованим модемом. Його потрібно зареєструвати в податковій, а також книгу обліку касових операцій. Але попередньо слід укласти договір з центром сервісного обслуговування касової техніки, який буде не тільки займатися сервісним обслуговування вашого касового апарату, а й зробить його настройку, опломбування та запуск. Слід врахувати, що без наявності договору на обслуговування, касовий апарат не зареєструють в податковій.
Також знадобиться:
Вітрини середньотемпературні – 1 – 2 шт.
Стелажі на кілька секцій.
Морозильна скриня – 1 – 2 шт.
Торговельні ваги.
Прилавок для продавця.
Кондиціонер.
Перед відкриттям магазину буде потрібно замовити виготовлення вивіски в рекламному агентстві.
Асортимент товару в продуктовому магазині.
Закупівлі товару можна робити самостійно на оптових базах, але набагато простіше укласти договори з постачальниками, і товар будуть вам доставляти на магазин, доставка безкоштовна. Раз чи два рази на тиждень буде приходити торговий представник, і продавець буде робити замовлення необхідних продуктів. Товар буде завезений в магазин на наступний день, зазвичай товар надається з відстрочкою платежу на 1 тиждень. За оплатою буде приходити той же торговий представник, що і оформляє замовлення. У деяких постачальників діє повернення товару, це питання потрібно обговорити при укладанні договору.
Закупівлю товару потрібно робити з таким розрахунком, щоб виключити псування швидкопсувних продуктів. Продукти довшого зберігання – крупи, цукор, консерви, можна закуповувати з запасом.
Швидкопсувні продукти – ковбасні вироби, сир, молочка, овочі, по початку слід закуповувати в невеликих кількостях, після перших днів роботи магазину буде видно який товар добре йде і його можна замовляти постачальникам, а який залежується на вітрині, і від якого краще відмовитися.
Націнка на товар в продуктових магазинах становить від 15 до 50%. Не бажано робити високу націнку на продукти щоденного споживання – хліб, яйця, молоко, масло. Ціну на ці продукти покупець відразу зрівняє з сусідніми магазинами і ваш магазин відразу потрапить в розряд дорогих магазинів, що може істотно відбитися на кількості постійних покупців.
На такі продукти як цукерки, алкоголь, ковбаси, консерви та інше, націнку можна ставити більше.
Як знайти продавців в продуктовий магазин.
При прийомі на роботу продавців потрібно пам’ятати, що специфіка невеликого продуктового магазину для постійних покупців це можливість щось купити «найсвіжіше, що тільки привезли», і поспілкуватися з продавцем. Тому потрібно, що б продавець був приємним співрозмовником, умів вислухати і запропонувати покупцеві товар, якщо людина прийшла в магазин скажімо за ковбасою, то йому можна запропонувати також і сир. А якщо таких постійних покупців кілька, то і денна виручка зросте значно, відповідно і прибуток магазину.
Для роботи продавцем потрібно брати тільки людей з досвідом роботи, продавець повинен обов’язково вміти правильно викласти товар у вітринах, особливо це стосується ковбасних виробів, вміти грамотно прийняти товар у постачальника і зробити націнку. Продавець повинен обов’язково охайно виглядати і постійно стежити за чистотою в магазині. Є категорія покупців, які гидяться, щось купувати у тих продавців, що палять, запах сигаретного диму не всім до душі, тому краще не брати на роботу продавців зі шкідливими звичками.
Можна з упевненістю сказати, що не менше 30% додаткової виручки безпосередньо залежить від продавця і його бажання працювати.
Приблизний список витрат на відкриття продуктового магазину:
- Оренда приміщення.
- Електроенергія.
- Зарплата продавцям.
- Податки.
- Оплата послуг служби технічного обслуговування касових апаратів.
- Закупівля обладнання.
- Виготовлення та встановлення вивіски.
- Закупівля товару.
- Непередбачені витрати.
Перші місяці роботи продуктовий магазин може працювати в мінус, на самоокупність магазин виходить протягом 3 – 6 місяців, через півроку після відкриття можна вже розраховувати на прибуток.
Сподіваюся, стаття про те, як відкрити продуктовий магазин виявилася для Вас корисною.
Схожі статті

Залишити відповідь