Як відкрити продуктовий магазин

Бізнес продуктовий магазин. Як відкрити магазин продуктів.

Продукти харчування знаходяться на першому місці серед щоденних покупок кожної людини. Потреба в покупці продуктів стимулює розвиток найбільш популярного бізнесу – продуктових магазинів. При наявності невеликого стартового капіталу, можна відкрити свій невеличкий продуктовий магазин і отримувати непоганий прибуток. Націнка на продукти в роздрібних магазинах становить від 15 до 50%, при наявності хорошого товарообігу бізнес окупається в перший рік.

У цій статті ми розглянемо основні етапи відкриття невеликого продуктового магазину – реєстрація підприємницької діяльності, пошук приміщення, оформлення дозволів, обладнання, пошук продавців.

Приміщення під продуктовий магазин.

Під магазин продуктів досить приміщення із загальною площею до 40 м², на цій площі можна розмістити, весь перелік ходових товарів. Якщо взяти під магазин приміщення з більшою площею, вартість оренди буде значно більше і доведеться переплачувати за зайві метри.

Приміщення може бути як окремо розташоване, так і на першому поверсі багатоквартирного будинку, обов’язково наявність в приміщенні водопроводу, каналізації, вентиляції і окремого виходу.

Правильно підібране місце під магазин це запорука успішної роздрібної торгівлі. Хороші продажі залежать в першу чергу від потоку покупців, тому перш ніж відкривати магазин потрібно ретельно вивчити місце розміщення приміщення.

Магазин повинен знаходитися в прохідному людному місці, краще біля зупинки громадського транспорту або біля пішохідної дороги, що веде від зупинки до багатоповерхівок, тоді люди, по шляху від зупинки додому, будуть заходити і в ваш магазин.

Розташування магазину біля навчальних закладів – університетів, училищ, також добре позначається на виручці, в кілька разів зростають продаж булочок, пиріжків, шоколадок, кави та чаю.

Слід уникати сусідства з супермаркетами та великими продуктовими магазинами, більшу частину потенційних клієнтів, неминуче доведеться ділити з ними.

Не рекомендується відкривати продуктовий магазин поруч з ринками і продуктовими оптовими базами, конкурувати з ними вкрай важко.

Якщо Ви вже пригледіли приміщення, не поспішайте брати його в оренду, поспостерігайте, скільки людей проходять біля майбутнього магазину в різні періоди дня – вранці, в обідній час, ввечері. Цілком може виявитися, що потік людей незначний через те, що дорога до зупинки транспорту проходить за рогом, де вже і розташований більш успішний магазин.

Часто бувають випадки, коли два магазини знаходяться практично поруч мають різну відвідуваність, а все тому, що один стоїть прямо біля пішохідної доріжки по ходу руху людей, а інший за рогом. Людина звертає увагу в першу чергу на той магазин, про який практично спотикається, пройти кілька метрів в бік за кут для нього ж лінь. Тому гарне розташування магазину – це один з основних критеріїв для вдалої торгівлі, і до нього потрібно підходити, зваживши все, за і проти.

Як відкрити продуктовий магазин: документація.

Для відкриття магазину продуктів можна зареєструватися як індивідуальний підприємець, але якщо Ви хочете також продавати в магазині спиртні напої з кількістю етанолу від 6%, то доведеться реєструвати «ТОВ», відповідно до закону до реалізації алкогольної продукції не допускаються приватні підприємці.

Після податкової слід відвідати пенсійний фонд і стати на облік.

На експлуатацію приміщення потрібно отримати висновок Держпожежнагляду, для цього знадобиться надати:

  • Свідоцтво на право власності або оренди.
  • Реєстраційні документи.
  • Договір на установку, обслуговування пожежної сигналізації.
  • Дозвіл СЕС – санітарний паспорт на приміщення.

Для його отримання знадобиться надати, реєстраційні документи і попередньо укласти такі договори:

  • На утилізацію відходів.
  • На дератизацію, дезинфекцію приміщення.
  • На утилізацію ламп денного світла.

У торговому залі магазину на стіні потрібно розмістити:

  • Книгу відгуків.
  • Копію свідоцтва пп.
  • Сертифікати на якість продукції.
  • Копії ліцензій на торгівлю алкоголем і сигаретами (якщо такі плануєте продавати).

Для торгівлі алкоголем знадобиться отримати ліцензію у службі з регулювання алкогольного ринку. Ліцензію можна оформляти щорічно або на 5 років.

Для отримання ліцензії знадобиться надати наступний перелік документів:

  • Статут «ТОВ» або «ЗАТ».
  • ІПН.
  • Свідоцтво про Державну реєстрацію.
  • Виписка з ЕГРЮЛ.
  • Протокол про призначення на посаду генерального директора.
  • Квитанція про оплату держмита.
  • Довідка по статутному капіталі.
  • Договір оренди на приміщення.
  • Технічний паспорт на приміщення з БТІ.
  • Реєстраційний документ на касовий апарат.

Устаткування для продуктового магазину.

Насамперед знадобиться касовий апарат з вбудованим модемом. Його потрібно зареєструвати в податковій, а також книгу обліку касових операцій. Але попередньо слід укласти договір з центром сервісного обслуговування касової техніки, який буде не тільки займатися сервісним обслуговування вашого касового апарату, а й зробить його настройку, опломбування та запуск. Слід врахувати, що без наявності договору на обслуговування, касовий апарат не зареєструють в податковій.

Також знадобиться:

Вітрини середньотемпературні – 1 – 2 шт.

Стелажі на кілька секцій.

Морозильна скриня – 1 – 2 шт.

Торговельні ваги.

Прилавок для продавця.

Кондиціонер.

Перед відкриттям магазину буде потрібно замовити виготовлення вивіски в рекламному агентстві.

Асортимент товару в продуктовому магазині.

Закупівлі товару можна робити самостійно на оптових базах, але набагато простіше укласти договори з постачальниками, і товар будуть вам доставляти на магазин, доставка безкоштовна. Раз чи два рази на тиждень буде приходити торговий представник, і продавець буде робити замовлення необхідних продуктів. Товар буде завезений в магазин на наступний день, зазвичай товар надається з відстрочкою платежу на 1 тиждень. За оплатою буде приходити той же торговий представник, що і оформляє замовлення. У деяких постачальників діє повернення товару, це питання потрібно обговорити при укладанні договору.

Закупівлю товару потрібно робити з таким розрахунком, щоб виключити псування швидкопсувних продуктів. Продукти довшого зберігання – крупи, цукор, консерви, можна закуповувати з запасом.

Швидкопсувні продукти – ковбасні вироби, сир, молочка, овочі, по початку слід закуповувати в невеликих кількостях, після перших днів роботи магазину буде видно який товар добре йде і його можна замовляти постачальникам, а який залежується на вітрині, і від якого краще відмовитися.

Націнка на товар в продуктових магазинах становить від 15 до 50%. Не бажано робити високу націнку на продукти щоденного споживання – хліб, яйця, молоко, масло. Ціну на ці продукти покупець відразу зрівняє з сусідніми магазинами і ваш магазин відразу потрапить в розряд дорогих магазинів, що може істотно відбитися на кількості постійних покупців.

На такі продукти як цукерки, алкоголь, ковбаси, консерви та інше, націнку можна ставити більше.

Як знайти продавців в продуктовий магазин.

При прийомі на роботу продавців потрібно пам’ятати, що специфіка невеликого продуктового магазину для постійних покупців це можливість щось купити «найсвіжіше, що тільки привезли», і поспілкуватися з продавцем. Тому потрібно, що б продавець був приємним співрозмовником, умів вислухати і запропонувати покупцеві товар, якщо людина прийшла в магазин скажімо за ковбасою, то йому можна запропонувати також і сир. А якщо таких постійних покупців кілька, то і денна виручка зросте значно, відповідно і прибуток магазину.

Для роботи продавцем потрібно брати тільки людей з досвідом роботи, продавець повинен обов’язково вміти правильно викласти товар у вітринах, особливо це стосується ковбасних виробів, вміти грамотно прийняти товар у постачальника і зробити націнку. Продавець повинен обов’язково охайно виглядати і постійно стежити за чистотою в магазині. Є категорія покупців, які гидяться, щось купувати у тих продавців, що палять, запах сигаретного диму не всім до душі, тому краще не брати на роботу продавців зі шкідливими звичками.

Можна з упевненістю сказати, що не менше 30% додаткової виручки безпосередньо залежить від продавця і його бажання працювати.

Приблизний список витрат на відкриття продуктового магазину:

  • Оренда приміщення.
  • Електроенергія.
  • Зарплата продавцям.
  • Податки.
  • Оплата послуг служби технічного обслуговування касових апаратів.
  • Закупівля обладнання.
  • Виготовлення та встановлення вивіски.
  • Закупівля товару.
  • Непередбачені витрати.

Перші місяці роботи продуктовий магазин може працювати в мінус, на самоокупність магазин виходить протягом 3 – 6 місяців, через півроку після відкриття можна вже розраховувати на прибуток.

Сподіваюся, стаття про те, як відкрити продуктовий магазин виявилася для Вас корисною.

Оцініть, будь ласка :-)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Пост!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *